Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bułeczki z oczkami

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bułki

e7b1c867e54bef7eebd5d40f72937f7d11d5c1e3.jpg

Bułeczki, bardzo smaczne i szybkie

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 800g mąki typ 550
  • 1/3 kubka mleka w proszku
  • 14 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 1/2 kubka rodzynek
  • 60g stopionego masła
  • 1 kubek ciepłej wody
  • 1 jajko żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. mąkę, mleko w proszku, drożdże, sól, rodzynki, cukier wsypać do dzieży, zrobić w środku dołek, dodać wodę, stopione masło, jajko, dobrze wymieszać w mikserze około 10 min
  2. dodać tyle mąki aby ciasto było gładkie i elastyczne
  3. wyrabiać na stolnicy przez około 5 min włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  4. przykryć misę folią i pozostawić na 1 h aż dobrze wyrośnie
  5. przebić ciasto i wyrabiać przez 1 min
  6. podzielić ciasto na 12 kawałków, każdy uformować w owalną bułeczkę, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia
  7. odstawić na 20 min do wyrośnięcia
  8. rozgrzać piekarnik do temp 180 C, posmarować bułeczki żółtkiem z wodą , piec 15 min
  9. wyjąć i odstawić na grill do ostygnięcia

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 12 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,25 zł