Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Żytnie rogaliki śniadaniowe

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Bułki

bb3796b9b3b969d3507159079e1c2102b3ce82f2.jpg

Pyszne rogaliki bardzo zdrowe dodatkowo:

olej rzepakowy

mak lub sezam

 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Melvit S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia razowa typ 720


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 600 maki żytniej 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Drożdże wykruszamy do miski. Zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę maki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu wsypujemy make. Dodajemy resztę cukru, sol, śmietanę, olej i jajko.
  2. Zagniatamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę maki. Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce, przykrywając lniana ściereczką. Podrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą cześć wałkujemy na owalny, podłużny placek.
  3. Zwijamy, jednocześnie naciągając ciasto tak, aby było one coraz węższe. Rogale układamy tak aby koniec ciasta znalazł się pod spodem rogala. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Odstawiamy na 20 minut, aby jeszcze troszkę podrosły. Smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 20 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 10 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł