Chleb z Pirsna
- Szczegóły
- Kategoria: woj.pomorskie
- Opublikowano: niedziela, 21 lipiec 2013 14:55
- Odsłony: 12696
Źródła oraz gdzie kupić: Ministerstwo Rolnictwa i Rozowju Wsi
Wygląd:
Chleb z lekko popękaną przypieczoną skórką, posypaną makiem. Na przekroju szary, porowaty, gąbczasty.
Kształt:
Prostokątny, o lekko zaokrąglonych krawędziach.
Wielkość:
Bochenek chleba o wymiarach 30 cm x 20 cm x 10-12 cm.
Konsystencja:
Sprężysta, lekko porowata. Pulchna, miękka i lekko wilgotna.
Smak i zapach:
Smak świeżego, dobrze wypieczonego i wilgotnego chleba z chrupiącą skórką, posypaną makiem.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Złocista, przypieczona skórka z makiem. Na przekroju szara.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Pierszczewo (Pirsno, w j. kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Do XII wieku była siedzibą prastarej ziemi Pirsna. Osada należąca do ziemi Pirsna w XIII w. została darowana przez Mestwina swojej ciotce Gertrudzie, czego dowodem jest do dnia dzisiejszego zachowany oryginalny dokument z 1284 roku, w którym wymieniona jest nazwa Pirsno. Dawniej przez Pierszczewo przebiegał główny trakt handlowy łączący Poznań z Gdańskiem. Położenie to miało wpływ na popularyzację produktów wytwarzanych we wsi. Dzięki zaopatrywaniu się podróżnych w chleb, zyskał on uznanie i stał się bardzo popularny. Receptura zachowała się dzięki przekazom ustnym oraz kultywowaniu nieprzerwanie tradycji piekarskich. Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi do wypieku chleba z Pirsna są: serwatka, mąka żytnia i drożdże. Pieczenie chleba do dnia dzisiejszego odbywa się w piecu chlebowym opalanym drewnem, który jest w każdym gospodarstwie. Dla wzbogacania smaku i aromatu chleba mieszkańcy dodają nasiona maku, słonecznika, dyni lub kminku. Obecnie w gospodarstwach agroturystycznych znajdujących się w Pierszczewie odbywają się pokazy oraz warsztaty wypieku chleba z Pirsna dla odwiedzających wieś.