Chleb iwański
- Szczegóły
- Kategoria: woj.świętokrzyskie
- Opublikowano: niedziela, 21 lipiec 2013 09:37
- Odsłony: 12091
Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi
Wygląd:
Charakterystyczny dla dobrze wyrośniętego i upieczonego chleba o średniej porowatości miękiszu.
Kształt:
Chleb okrągły lub podłużny. Kształt kromki chleba po przekrojeniu owalny.
Wielkość:
Średnica bochenka okrągłego wynosi od 25 cm do 32 cm, wysokość w środkowym punkcie chleba około 12 cm. Waga chleba po upieczeniu: okrągłego – od 1,35 kg do 1,38 kg, podłużnego – od 0,67 kg do 0,69 kg.
Konsystencja:
Skórka wierzchnia lekko twarda, chrupiąca, dolna – twardsza. Miąższ gąbczasty i elastyczny.
Smak i zapach:
Smak lekko kwaskowy, zapach charakterystyczny dla świeżego pieczywa.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Skórka chleba w kolorze słomkowo-herbacianym, lśniąca, na przekroju jasna. Spód pokryty mąką.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Receptura przygotowania chleba iwańskiego znana jest na terenach województwa świętokrzyskiego od ponad 40 lat. Z resztek pozostawionego w dzieży ciasta przygotowywany jest tzw. zaczyn do nowego zakwasu. Z odpowiednio wyrobionego ciasta, ręcznie formowane zostają bochenki chleba. Następnie układane są na wcześniej przygotowanych deskach i pozostawione do wyrośnięcia na około 20 minut. Chleb iwański wypiekany jest w piecu trzonowym zbudowanym z cegły szamotowej i opalany drzewem iglastym. Po wyjęciu chleba z pieca smarowany jest on wodą, co nadaje połysk wierzchniej skórce. O walorach chleba iwańskiego decyduje – jak przed laty: zmysł piekarza, wyjątkowa znajomość sztuki piekarskiej, duże doświadczenie w fachu piekarza oraz przywiązanie do tradycji piekarskiej. „Tworzony z sercem, bez użycia jakichś skomplikowanych maszyn, pachnie i smakuje niezwykle” (Kinga Czub, „Ginący zawód – piekarz”, Publiczne Gimnazjum w Iwaniskach, www.pttkopatow.free.ngo.pl/konkurs.html).